در سرمایه گذاری مشترک یا همان جوینت ونچر معمولاً دو یا چند شرکت برای انجام فعالیتهای اقتصادی با یکدیگر همکاری میکنند. در این فرایند طرفین برای ایجاد یک شرکت جدید با یکدیگر توافق کرده و میزان سود، زیان و هزینهها را میان خود تقسیم میکنند؛ آنچه در نگاه نخست برای طرف بومی مشارکت اهمیت دارد، انتقال فناوری و تأمین مالی است. اما به نظر میرسد از این سرمایه گذاری مشترک باید انتظارات بیشتری داشت.
قرارداد جوینت ونچر مزایای بسیاری دارد یکی از این مزیت ها این است که طرفین هر کدام به میزان توانایی خود آورده نقد و یا غیرنقد می آورند پس هرکس برای مشارکت نیاز به سرمایه اولیه زیادی ندارد. مزیت دیگر قرارداد جوینت ونچر سرعت دستیابی به اهداف است که با توجه به مشارکت بالا امکان دسترسی به اهداف سرعت می یابد؛ این مدل قراردادهای همکاری از گذشته در بین شرکت های خودروساز رواج داشته و در اکثر موارد به تولید محصولات باکیفیت شده و نهایتاً هر دو طرف قرارداد موفقیت هایی را کسب کردند.
برای مثال خودروساز آلمانی فولکس واگن شراکت دیرینه ای با FAW در چین دارد و محصولات مشترک آنها در کارخانههای چانگچون و شهر فوشان تولید میشود؛ گروه فاو در سال ۱۹۵۸ به عنوان اولین و بزرگترین سازنده خودروهای مسافری چین فعالیت خود را آغاز کرد. در سال ۲۰۰۹، این شرکت بزرگترین شرکت تولید ماشین آلات صنعتی و دومین شرکت بزرگ خودروسازی چین محسوب شد.
فاو در حال حاضر با فولکس واگن، جنرال موتورز، آئودی، دایهاتسو، و مزدا همکاری نزدیک دارد و با این شرکتها مشارکتهای نزدیک داشته و با قراردادهای متعدد خودروهای این شرکتها را در چین مونتاژ میکند. فاو با داشتن ۱۲۰ هزار کارمند در سراسر جهان محصولات خود را در بیش از ۷۰ کشور به فروش می رساند.
فاو - فولکسواگن شرکت خودروسازی است که در سال ۱۹۹۱ از مشارکت انتفاعی گروه فولکسواگن و گروه فاو راهاندازی شد. در حال حاضر سهام داران اصلی این شرکت عبارتند از: گروه فولکس واگن (۲۰٪)، آئودی (۱۰٪)، فولکس واگن چین (۱۰٪) و گروه فاو )۶۰٪)؛ شرکت فاو- فولکسواگن در سال ۲۰۱۱ کمی بیش از ۱ میلیون دستگاه، خودرو به فروش رساند.
در همین راستا از سال ۲۰۱۹ اتحاد جدید میان فولکس واگن و FAW شکل گرفت و برند جدیدی تحت عنوان جتا (Jetta) متولد شد؛ محصولات این برند براساس پلتفرم فولکس واگن عرضه میشوند و از نظر طراحی نیز شباهت قابل توجهی به محصولات برند آلمانی دارند.
فولکس واگن در سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفت تا کسب و کار جتا را گسترش دهد و خودروهای آن را به بازارهای دیگر نیز عرضه کند. جتا موفق شد تا در سال ۲۰۲۰ میلادی، بیش از ۶۷ هزار دستگاه خودرو در چین به فروش برساند. نخستین محصولات این شرکت سه خودرو جتا VA۳، جتا VS۵ و جتا VS۷ هستند. جتا VA۳ بر پایه نسل دوم فولکس واگن جتا نسخه چین توسعه یافته است. این خودرو مشخصات فنی مشابهی با سئات تولدو دارد. جتا VS۵ و جتا VS۷ نیز در بخش کراساوور عرضه شدهاند و از مشخصات فنی مشابه اشکودا کاروک و سئات آتکا بهره میبرند.
ماموت خودرو که در گذشته مسئولیت عرضه و خدمات پس از فروش فولکس واگن را برعهده داشت اخیراً نیز به سراغ برند جدید این غول خودروسازی رفته و نمایندگی خودروهای جتا در ایران را کسب کرده است؛ تاکنون سه محصول از این برند در صف عرضه به بازار ایران قرار گرفتهاند. این خودرو شامل جتا VA۳، جتا VS۵ و جتا VS۷ هستند.
جتا VA3
زیر کاپوت جتا VA۳، پیشرانه ۱.۵ لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی قرار دارد. این پیشرانه توسط فولکس واگن توسعه یافته است و با خودروهای زیرمجموعه این برند همچون اشکودا رپید مشترک است. همین عامل باعث میشود تا مشتریان احساس مطلوبی نسبت به محصول اقتصادی جتا داشته باشند. همچنین استفاده از پیشرانه تنفس طبیعی باعث خواهد شد تا مالک دردسرهای مرتبط با تهیه سوخت باکیفیت را نداشته باشد، چرا که این پیشرانه حساسیتهای موتور توربوشارژر را ندارد.
جتا VS5
جتا VS۵ خودرویی است که براساس پلتفرم فولکس واگن تیگوان ساخته شده است و در اصل میتوان آن را نسخه نسخه اقتصادی تیگوان دانست؛ جتا VS۵ مجهز به یک پیشرانه ۴ سیلندر ۱.۴ لیتری توربوشارژ بوده که توانایی تولید ۱۵۰ اسب بخار قدرت و ۲۵۰ نیوتن متر گشتاور را داراست.
جتا VS7
جتا VS۷ یک کراس اوور پنج نفره است و ابعادی متوسط را دارد. این خودرو به پیشرانه ۱.۴ لیتری توربوشارژر فولکس واگن مجهز است که ۱۴۸ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۲۵۰ نیوتن متر تولید می کند. حداکثر گشتاور این پیشرانه از ۱۷۵۰ دور در دقیقه در دسترس راننده قرار می گیرد و جعبه دنده شش سرعته اتوماتیک AT ساخت کمپانی آیسین، توان را به چرخ های جلوی VS۷ می رساند.
منبع: خبرماشین